Как да си помогна?

  1. Посещавайте редовно вашия гинеколог

Добре е още при първите симптоми – горещите вълни и нощното изпотяване, жената да се консултира със своя акушер-гинеколог. Той може да ви посъветва как да се предпазите от влошаване на състоянието и развитие на остеопороза и други сериозни заболявания. Консултацията с гинеколог ще държи здравето ви под контрол през този период. Добре е посещенията да стават веднъж на половин година и да се прави редовно цитологично изследване (цитонамазка). Веднъж на две години правете мамография. Говорете с терапевт или психолог, ако изпитвате тревожност, тъга, изолация, безсъние и промени в настроението. Следете редовно кръвното си налягане, нивото на глюкоза и холестерол в кръвта. Следете вътреочното налягане, за да контролирате своевременно проявите на глаукома.

  1. Повлияйте на хормоналния дисбаланс

Хормоналният дисбаланс може да се повлияе чрез прием на препарати от две големи групи: естроген-заместителна терапия или фитоестрогени

Хормоналната терапия при менопауза се назначава от лекар и включва приема на хормони за лечение на появилите се симптоми на менопаузата. Тези препарати може да съдържат един или повече хормони за лечение на появилите се симптоми на менопаузата - естроген, прогестин (форма на прогестерон) или и двата хормона в комбинация, като понякога се добавя и тестостерон. Тя има много негативни странични ефекти, вариращи от спазми, гадене, главоболие, депресия, подуване на корема, болезненост в гърдите и необичайно кървене до различни карциноми, тромбофлебити и сърдечно-съдови инциденти. През последните десетилетия са проведени многобройни изследвания и проучвания отнасящи се до ползите и вредите от този вид терапия. Решението да я предприеме е лично за всяка жена и то трябва да е добре обмислено с помощта на нейния гинеколог и личния й лекар.

Фитоестрогените (растителни естрогени) са вещества от изцяло растителен произход, представляващи аналог на женските полови хормони. Попадайки в организма на жената, фитоестрогените са способни да регулират синтеза на естрогени до нивото, от което зависи външния вид и здравето й. Смята се, че фитоестрогените до някаква степен могат да служат като естествена хормоно-заместителна терапия. Те подпомагат естествения хормонален баланс и имат редица ползи. Има три основни класа, но най-позната и проучвана е групата на изофлавоните с основни представители - генистеин и даидзеин. Те са с най-мощно действие сред растителните естрогени. Изофлавоните имат подобно действие на женските полови хормони, но не са стероиди. Подкрепят поддържането на функционални нива естроген при жените над 40-годишна възраст и подпомагат естествения хормонален баланс по време и след менопаузата. Прима Донна съдържа  шест изцяло растителни фитоестрогени.

  1. Хранете се рационално

Консумирайте по-леки храни и намалете дневния прием на калориите с 15-20%. Ограничете максимално пърженото и вместо това изберете варене, запичане, задушаване или грил. Желателно е да не се преяжда. Заложете на пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести продукти, растително масло и риба. Увеличете фибрите. Избягвайте мазните видове меса като свинско и телешко, както и пикантните храни и подправки. Намалете солта, за да избегнете задържане на течности и подуване на корема. Изберете свежи и разхлаждащи храни и напитки, например един фреш или студеня диня, които да облекчат горещите вълни, които ви обливат. Изключете от менюто си бялата захар и сладкарските мазнини и хапнете предимно черен шоколад. Намалете кофеина и черния чай, за да намалите топлите вълни. Увеличете приема на вода. Най-добре ще бъде да забравите за цигарите и алкохола (полезна е само бирата), защото той води до разширяване на кръвоносните съдове и причинява горещи вълни. Така ще намалите и риска от сърдечно-съдови заболявания. За да се предпазите от остеопороза консумирайте млечни продукти (мляко, извара, сирене) с нисък процент мазнини. Включете в менюто си продукти с растителни естрогени.

Добавете към диетата си прием на повече витамини и минерали. Жената в този период се нуждае от повече витамин D, цинк, калций, магнезий и витамин В комплекс. Ще намалите риска от остеопороза и ще подобрите нивата си на енергия. Консултирайте се с вашия лекар, за да изберете подходящи добавки, които да помогнат на индивидуалните ви здравни нужди.

  1. Увеличете физическата активност

Движението и спортът са изключително важни за периода на менопауза, защото те ще укрепят костната система и ще помогнат да се справите с напълняването. Натрупването на излишни килограми след 40-те години е предизвикано от липсата на движение, в комбинация с хормоналния дисбаланс и увеличаване приема на сладки храни. Физическата активност помага за повишаване на общия тонус, подобрява психологическото състояние, укрепва костите и мускулната маса, нормализира обмяната на вещества и следователно предотвратява увеличаването на теглото. Главното тук е не интензивността, а редовната практика. Упражнявайте се умерено 20 – 30 минути на ден, за да увеличите енергията си, насърчите по-добрия сън, да подобрите настроението си и да повишите функционалността на тялото си. Физическата активност предотвратява сърдечно-съдови проблеми. Правете упражнения за тазовото дъно, за да се справите с неволното изпускане на урина, от което страдат някои жени в период на менопауза (пример - упражненията на Кегел).

  1. Правете неща, които ви харесват

Не се преуморявайте и се наспивайте добре. Качественият сън е много важен. Желателно е да лягате по едно и също време, да не работите преди сън да не се храните поне 2 часа преди това. Важно е да сте редовно на чист въздух, правете чести разходки, но имайте предвид, че в този период е противопоказно продължителното излагане на слънце. Избягвайте стреса и поддържайте спокойствие и усещане за благополучие. Напрежението съпътства хормоналните промени. Разпределете работата си така, че да не се натоварвате и практикувайте релаксиращи дейности като йога, медитация, дихателни упражнения, рисуване, четене. Така ще увеличите самочувствието си и ще контролирате емоциите си, за да избегнете резки промени в настроението. Избягвайте прекалено високата температура (навън и в помещенията). Изберете свободни дрехи, които са от синтетични тъкани, за да намалите изпотяването. Увеличете социалните взаимоотношения – те ще ободрят ежедневието ви. Поддържайте добри отношения с вашия партньор и потърсете разбиране от близките си.